Promocija ostvarenih rezultata u III fazi PGF projekta u Srbiji „Pristup fondovima EU za Rome u Srbiji“


Objavljeno maj, 18 2015


Tokom 2014/2105. godine realizovane su III faze PGF ( Project Genaration Facility - Generisanje projektnih ideja) projekta u okviru programa ,, Pristup fondovima EU za Rome“ (MtM program - Making the Most of EU Funds for Roma) u Republici Srbiji, finansiranog od strane Open Society Foundation – OSF iz Budimpešte.

romanipen 3

Obrazovno kulturna zajednica Roma (OKZ) ,,Romanipen“ iz Kragujevca ispred konzorcijuma regionlnih partnerskih organizacija koje implementiraju PGF projekat u Srbiji organizuje konferenciju u cilju promocije postignuća, ostvareni rezultata i ukazivanja na značaj programa za razvoj kapaciteta RNGO u Srbiji i doprinosa u sprovodjenju Nacionalne strategije za unapređenje položaja Roma u Republici Srbiji.

Cilj PGF projekta (Generisanje projektnih ideja) je da doprinese poboljšanju položaja romske zajednice tako što će povećati mogućnosti državnih institucija, lokalne samouprave i civilnog društva da konkurišu za raspoloživa sredstva EU u cilju sprovođenja politika inkluzije Roma u Srbiji kada su u pitanju uslovi stanovanja, zdravstvene zaštite, obrazovanja i zapošljavanja.

Projekat se temelji na osnaživanju samih Roma da učestvuju u projektnom ciklusu u skladu sa standardima Evropske unije.

Projektnim aktivnostima je obuhvaćena cela Srbija, uz podelu odgovornosti partnerskih organizacija na regionalnom nivou . ”Centar za proizvodnju znanja i veština" ima odgovrnost delovanja na teritoriji Vojvodine, OKZ ,,Romanipen” na teritoriji Centralne Srbije i Romski centar za demokratiju na teritoriji Južne Srbije, uz razvijene mehanizme saradnje na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou u cilju koordinacije aktivnosti pri apliciranju i sprovođenju projekata iz fondova EU i drugih donatora.

Predstavljanje ostvarenih rezultata u III fazi PGF projekta 
Romanipen-a
 

Govore:

  • Vitomir Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine
  • Bela Racz, projekt menadžer "Making the Most of EU Funds for Roma" (MtM) programa, predstavnik Fondacije za otvoreno društvo iz Budimpešte
  • Slavica Vasić, Skrug liga roma
  • Ivana Koprivica, projektna menadžerka regionalnog tima Vojvodine
  • Božidar Nikolić, projektni menadžer regionalnog tima Centralne Srbije
  • Ivana Stošić, projektna menadžerka regionalnog tima Južne Srbije

romanipen 1

romanipen 2

Izvor: „Medija centar Beograd“

          „www.mc.rs“


MODS
Open Society Foundations
PGF Tim Vojvodine
Grad Novi Sad
Građanska inicijativa
Centar za rani razvoj
Kontakt organiyacije civilnog drustva
Meri
Play Centar Novi Sad
The Global Fund for Children
RARE