Inicijativa - Novi Sad čita deci


Objavljeno januar, 30 2018


Tokom februara meseca, više od 25 organizacija okupljenih u zajedničkoj inicijativi Novi Sad čita deci, realizovaće svakodnevno aktivnosti za decu i porodice koje za cilj imaju da podignu svest o značaju čitanja sa detetom za detetov razvoj i kasnije akademsko postignuće.

Ovu inicijativu ispred Novosadske mreže za decu NSMEDE, pokrenula je organizacija Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima ‘’Harmonija’’, koja i koordinira ovom akcijom.


Osnovna ideja inicijative je da različitim aktivnostima načini čitanje dostupnim deci bez obzira na to gde žive i borave, a informacije o tome zašto je čitanje sa detetom važno, kako se biraju knjige i kako se deca uključuju u aktivnosti čitanja - načini pristupačnim i razumljivim za roditelje.


Čitanje sa detetom je naučno dokazano kao celovit i efikasan oblik podrške ranom razvoju. Naročito značajnom, ova aktivnost se pokazuje za decu koja rastu u manje stimulativnim okruženjima, ili u porodicama koje su, usled hroničnog stresa i teškoća, u riziku za manji kvalitet staranja o detetu.


Aktivnosti započinju „Obukom za Čitače“, koja će se za prijavljene volontere održati 31.1.2018. godine. Za Čitače se prijavilo više od 60 naših sugrađana- mama, tata, baka, lekara, profesora, studenata, učenika, vaspitača, učitelja, inžinjera, menadžera, glumaca… Osim organizacija koje aktivno učestvuju u realizaciji aktivnosti, incijativu su podržali i Pokrajinski zaštitnik građana-ombudsman, Gradska biblioteka u Novom Sadu i više izdavačkih kuća i udruženja roditelja.

Raspored možete preuzeti ovde.


MODS
Open Society Foundations
PGF Tim Vojvodine
Grad Novi Sad
Građanska inicijativa
Centar za rani razvoj
Kontakt organiyacije civilnog drustva
Meri
Play Centar Novi Sad
The Global Fund for Children
RARE