Za nama je Festival mentalnog zdravlja, manifestacija u organizaciji Instituta za javno zdravlje Vojvodine na kojoj Centar za proizvodnju znanja i veština učestvuje po treći put. Na ovogodišnjem festivalu CPZV je uzeo učešće kroz realizaciju dve aktivnosti. U okviru aktivnosti Alternatura – korak bliži dobroBiti, dočekali smo vredne bicikliste, učesnike festivala, koji su posetili naš štand na Novom Naselju. U cilju realizacije naše misije – kreiranje inkluzivnog društva i jednakih mogućnosti za sve, tema okupljanja na našem štandu bila je Povezanost. Uz voće i limunadu, jačali smo naš psihološki imunitet, razgovarali o povezanosti i važnosti socijalne uključenosti za mentalno zdravlje, učili i razmenjivali iskustva sa našim posetiocima.

Sama aktivnost bila je inkluzivnog karaktera, sa ciljem povezivanja grupa koje su u riziku od socijalnog isključivanja sa opštom populacijom. Naše sugrađanke, mlade Romkinje i penzioneri su pomogli realizaciju ovih aktivnosti. Pored njih, aktivnosti su prisustvovali i učesnici festivala koji su obilazili grad biciklima, kao i predstavnici drugih organizacija civilnog društva.

Drugom aktivnošću, na temu „Mladi i mentalno zdravlje – šta znamo a šta još treba da naučimo?“ zatvoren je formalni deo festivala. Okrugli sto i diskusiju sa mladima o mentalnom zdravlju vodile su moderatorke Marija Zotović i Mirjana Beara, predstavnice CPZV. Ovom prilikom autorke su učesnicima prezentovale i rezultate istraživanja Mentalno stanje mladih na teritoriji AP Vojvodine – stanje i perspektiva, koje je dostupno na našem sajtu u rubrici Resursi (link: https://cpzv.org/cpzv_uploads/Mentalno-zdravlje-mladih-u-APV.pdf).