U cilju poboljšanja zapošljivosti mladih i unapređenja njihovih veština, projekat „Da mladi znaju kako“ organizovao je niz obuka iz digitalnih veština u 7 opština u Srbiji. Kroz ovaj projekat, mladi polaznici su imali priliku da steknu znanja iz oblasti WordPress-a, Scrum-a i Scrum Master-a, Python-a i osnova programiranja. Ukupno 60 mladih se prijavilo za ove obuke, s ciljem da razviju svoje kompetencija i uspešnije se pozicioniraju na tržištu rada. Projekat je bio aktivan u opštinama Novi Sad, Subotica, Topola, Vladičin Han, Vrnjačka Banja, Kruševac i Babušnica, čime je omogućena inkluzivnost i dostupnost obuka širom Srbije.

Obuke su bile fokusirane na ključne digitalne veštine koje su danas tražene na tržištu rada. WordPress obuka pružila je polaznicima osnovna znanja za kreiranje i održavanje web stranica, dok su Scrum i Scrum Master obuke osnažile njihove veštine upravljanja projektima i timskog rada. Python obuka je omogućila mladima da steknu programerske veštine. Jedan od ključnih elemenata uspeha ovih obuka bila je njihova dostupnost putem onlajn platformi. Predavanja su bila organizovana dva puta nedeljno tokom jula i avgusta 2023. godine, omogućavajući polaznicima da prilagode učenje svojim rasporedima. Ova fleksibilnost je posebno važna za mlade koji su možda uključeni u druge obaveze ili žive u udaljenim delovima opština.

Tokom trajanja obuka, polaznici su imali priliku da sarađuju, razmenjuju iskustva i rešavaju stvarne izazove iz oblasti koje su proučavali. Ova interaktivna metodologija omogućila je praktično primenjivanje stečenih znanja, čime su mladi stekli neophodno iskustvo za dalju karijeru u digitalnoj industriji. Projekat „Da mladi znaju kako“ nije samo pružio teorijsko znanje, već je stvorio i zajednicu mladih entuzijasta sa sličnim interesovanjima. Ova mreža podrške i razmene iskustava doprinosi dugoročnom uspehu polaznika, koji sada imaju priliku da konkurišu za poslove u rastućem sektoru digitalnih tehnologija.

Kroz ove obuke, projekat je ostvario svoj cilj – da doprinese boljoj zapošljivosti mladih, razvoju njihovih kompetencija i stvaranju solidne osnove za uspeh na tržištu rada u digitalnom dobu.

Nakon završetka obuka iz digitalnih veština, projekat „Da mladi znaju kako“ prepoznaje važnost mentorskih sastanaka u podršci mladima tokom tranzicije iz oblasti obrazovanja ka tržištu rada. Ova faza mentorstva predstavlja ključnu kariku u karijernom putu mladih stručnjaka, pružajući im priliku da dodatno razvijaju svoje veštine, stiču dodatna znanja i dobijaju korisne informacije i savete od iskusnih trenera i predavača. Mentorski sastanci su i dalje u toku, prilagođavajući se potrebama mladih stručnjaka koji su nedavno završili obuke. Ovi sastanci predstavljaju platformu za lični razvoj, gde polaznici mogu postavljati pitanja, deliti svoja iskustva i dobijati konkretnu podršku u procesu pronalaženja posla i razvoja karijere.

Treneri i predavači na ovim mentorskim sastancima pružaju smernice o tome kako efikasno aplicirati za poslove, izgrađivati profesionalnu mrežu i istraživati tržište rada. Takođe, pružaju korisne informacije o trenutnim trendovima u industriji, što omogućava mladima da ostanu ažurirani i konkurentni na dinamičnom tržištu digitalnih tehnologija. Poseban fokus je stavljen na individualne potrebe polaznika, uzimajući u obzir specifičnosti svake oblasti digitalnih veština. Mentori pomažu mladima da prepoznaju svoje snage, raduju se postignućima i prepoznaju oblasti koje mogu unaprediti kako bi postali još konkurentniji u svojim karijerama. Mentorska podrška nije samo usmerena ka trenutnom zapošljavanju, već ima cilj izgradnje dugoročnih odnosa i pružanja podrške u svakom koraku mladih stručnjaka. Kroz kontinuirane mentorske sesije, mladi stiču samopouzdanje, veštine komunikacije i upravljanja karijerom, čime postaju samostalni u planiranju i ostvarivanju svojih profesionalnih ciljeva.

Projekat „Da mladi znaju kako“ se stoga ne završava završetkom obuka, već nastavlja da pruža vrednost kroz mentorstvo, gradeći most između edukacije i prakse. Ova inicijativa nije samo investicija u pojedinačne karijere, već i doprinos stvaranju snažnije, inovativne digitalne radne snage u Srbiji.

Projekat „Da mladi znaju kako“ sprovodi Centar za proizvodnju znanja i veština. Inicijativa je deo Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Projekat „Da mladi znaju kako“ sprovodi Cenar za proizvodnju znanja i veština. Inicijativa je deo Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).