Tokom februara meseca, više od 25 organizacija okupljenih u zajedničkoj inicijativi Novi Sad čita deci, realizovaće svakodnevno aktivnosti za decu i porodice koje za cilj imaju da podignu svest o značaju čitanja sa detetom za detetov razvoj i kasnije akademsko postignuće.

Ovu inicijativu ispred Novosadske mreže za decu NSMEDE, pokrenula je organizacija Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima ‘’Harmonija’’, koja i koordinira ovom akcijom.

Osnovna ideja inicijative je da različitim aktivnostima načini čitanje dostupnim deci bez obzira na to gde žive i borave, a informacije o tome zašto je čitanje sa detetom važno, kako se biraju knjige i kako se deca uključuju u aktivnosti čitanja – načini pristupačnim i razumljivim za roditelje.

Čitanje sa detetom je naučno dokazano kao celovit i efikasan oblik podrške ranom razvoju. Naročito značajnom, ova aktivnost se pokazuje za decu koja rastu u manje stimulativnim okruženjima, ili u porodicama koje su, usled hroničnog stresa i teškoća, u riziku za manji kvalitet staranja o detetu.

Aktivnosti započinju „Obukom za Čitače“, koja će se za prijavljene volontere održati 31.1.2018. godine. Za Čitače se prijavilo više od 60 naših sugrađana- mama, tata, baka, lekara, profesora, studenata, učenika, vaspitača, učitelja, inžinjera, menadžera, glumaca… Osim organizacija koje aktivno učestvuju u realizaciji aktivnosti, incijativu su podržali i Pokrajinski zaštitnik građana-ombudsman, Gradska biblioteka u Novom Sadu i više izdavačkih kuća i udruženja roditelja.

Raspored možete preuzeti ovde.