MOJA PRIČA – SUADA

Suada Jahja, učesnica  Programa zapošljavanja kod poznatog poslodavca u okviru projekta “Inkluzija Roma i Romkinja povratnika kroz nove mogućnosti za zapošljavanje u Novom Sadu“. Ovaj deo programa se realizovao u saradnji  sa javnim i privatnim preduzećima kao nosiocima obuke. Sastojao se od obuke koja je istovremeno služila i kao privremeni radni angažman za korisnike i korisnice. Korisnici su bili obezbeđeni dok su angažovani u visini od 80% minimalne zarade u Srbiji tokom 3 meseca radnog odnosa kod poznatog poslodavca. Mentorska podrška korisnicima na radnom mestu bila je obezbeđena informisanjem, praćenjem njihovog napredovanja tokom obuke i pružanjem pomoći pri zapošljavanju po završetku programa. Realizacijom ovog programa podržano je 10 Romkinja.

Na početku projekta pohađala sam obuku za gerontodomaćice, koja mi je stvarno bila dobra. Međutim nakon obuke nisam bila primljena da radim, jer nisam pokazala dovoljno interesovanja za to. Da vam kažem iskreno, ipak sam ja jako mlada. Moji rođaci koji su imali iskustva u tom poslu nege starih lica su mi odmah rekli da nije taj posao za mene, jer se desi da stari ljudi sa kojima radiš budu i nepokretni, agresivni zbog stanja u kom se nalaze. Zato sam smatrala da to nije za mene“, obrazložila je Suada.

Zatim sam se prebacila na obuku u Centar za socijalni rad, gde sam radila kao spremačica i to mi je bilo mnogo bolje. Išla sam da radim tri puta nedeljno i to mi je odgovaralo. Kada sam bila prvi dan na poslu u Centru, baš sam se osećala srećno, jer mi je to zaista pomoglo i značilo mi je“, kaže ona.

Suada dodaje da pošto joj je ovo prvo radno iskustvo, na početku je imala veliku tremu. Do tada je bila kod kuće sa četvoro dece, o kojima se sama brine i vodi celo domaćinstvo. Sve njene obaveze su se svodile na brigu oko dece i njihovih školskih obaveza. Zbog toga joj je najviše značilo što je izašla iz kuće da se bavi i nečim drugim.

Od organizacije Centar za proizvodnju znanja i veština sam dobila mnogo podrške, u vidu paketa, rada sa mojom decom, pomoć oko škole, vrtića“, navodi Suada.

Ona kaže da bi volela da nastavi sa radom iako se ugovor na tri meseca završio. Najviše joj odgovara da radi tri puta nedeljno. Navodi da zaista nije moguće živeti od socijalne pomoći sa četvoro dece i da joj je posao neophodan.

Priča je nastala u okviru  projekta “Inkluzija Romkinja i Roma i povratnika kroz nove šanse za zapošljavanje u Novom Sadu“ koji sprovode Grad Novi Sad – Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu i Centar za proizvodnju znanja i veština uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju.
Stavovi izneti u ovoj priči predstavljaju stavove autora i ne odražavaju nužno stavove Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju, Grada Novog Sada i Centra za proizvodnju znanja i veština
.