NAŠA PRIČA- SUAD I VESELJ

Suad i Veselj Bajrami, otac i sin, korisnici iz Novog Sada koji su bili deo Programa samozapošljavanja i novog zapošljavanja.  Cilj ovog programa je bio identifikacija novih poslovnih ideje ili nova radna mesta za pet Roma  povratnika, koji su bili podržani da osmisle svoju poslovnu ideju, razviju biznis plan i dobili su  podršku za pokretanje sopstvenog biznisa. Takođe, segment ove aktivnosti bio je i otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje. Podrška u samozapošljavanju je pružena Romima  povratnicima koji se već bave raznim poslovima u sivoj ekonomiji, kao što su  građevinski radnici, farmeri ili proizvođači. Podrška je bila u vidu mentoringa i dobijanja opreme za rad. Na ovaj način korisnici su  osnaženi da obezbede formalno zaposlenje za sebe ili druge u svojoj društvenoj grupi.

Do sada smo baveći se ovim poslom uvek radili za druge. Sada je drugačije jer imamo svoju opremu i posao. Sa starim poslodavcem smo ostali u dobrim odnosima, pa nam on preporučuje klijente kod kojih idemo da radimo. Mnogo je bolje sada kada sin i ja imamo opremu za rad koja je naša i ne moramo da pozajmljujemo od drugih. Planiramo da i dalje razvijamo posao i da se prijavimo na neke projekte i da zvanično registrujemo firmu“, navodi Veselj.

On kaže da im je u okviru ovog programa najviše koristila podrška koju su dobijali od mentora i koordinatora projekta u pisanju biznis planova i specifikacija opreme, ali da bi im mnogo značilo da učestvuju u obuci na kojoj bi naučili da to sami rade, a sve u svrhu daljeg razvijanja posla.

Stvarno nam je značila podrška koju smo stalno dobijali od mentora i koordinatora projekta, sa kojima smo svakodnevno bili u kontaktu. Takođe, uvek smo mogli da im se obratimo za sve ono što nam je bilo potrebno“, kaže Veselj.

Priča je nastala u okviru  projekta “Inkluzija Romkinja i Roma i povratnika kroz nove šanse za zapošljavanje u Novom Sadu“ koji sprovode Grad Novi Sad – Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu i Centar za proizvodnju znanja i veština uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju.
Stavovi izneti u ovoj priči predstavljaju stavove autora i ne odražavaju nužno stavove Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju, Grada Novog Sada i Centra za proizvodnju znanja i veština.