Centar za proizvodnju znanja i veština počeo je rad na terenu u Šidu i Subotici početkom oktobra meseca.

Radimo u saradnji sa nemačkom humanitarnom organizacijom ASB, Danish People Aid  i IDC – Inicijativom za razvoj i saradnju iz Beograda. Okupili smo aktiviste medicinske struke jer je predviđeno da pružamo medicinsku pomoć, kao i podršku majkama sa malom decom, trudnicama i dojiljama. Imamo petnaest aktivista i aktivistkinja od kojih po troje svaki dan dežuraju na graničnom prelazu u Bapskoj u opštini Šid. Taj granični prelaz je vrlo mali, a okruženje potpuno neadekvatno za organizaciju bilo kakve infrastrukture koja bi pružila kakav takav pristojan smeštaj za ljude koji prolaze i borave ovde po nekoliko sati. Priliv migranata se u odnosu na drugu nedelju oktobra povećao sa oko 4.500 na preko 6.000 dnevno. Kolege i koleginice sa terena kažu da je u poslednjim grupama tokom ove nedelje sve više žena, dece, dece bez pratnje, bolesnih, osoba sa invaliditetom. Zima je na pragu i ljudi dolaze u sve lošijem stanju. Ove nedelje su počeli da pristižu iz Preševa nešto bolje obučeni – pre deset dana smo  nailazili na decu potpuno golu, umotanu u ćebad koju su roditelji dobili od UNHCR.
Ljude do prelaza dovoze autobusi. U pitanju su različiti autoprevoznici, koji ih prevezu do podnožja nekog brda kojim onda moraju da se penju još par kilometara da bi ušli u tranzitnu zonu. Zašto ih ne dovoze direktno do tranzitne zone pitanje jer ono što mi čujemo je da gore prevoznici ne žele da čekaju u koloni kako bi putnike istovarali jedan po jedan autobus, nego u podnožju brda to urade čim stignu i mogu da se okrenu i odu.
Izbeglice spavaju na betonu na nekim tankim ćebadima. Ložili su vatru tako što su palili sve što su stigli, od igračaka za decu do ćebadi, da bi se makar malo ogrejali. Okruženi su blatom. Najviše su se žalili našim aktivistima  na povišenu temperaturu, glavobolju, bol u stomaku i bolove u grlu i ušima. Jeli su jabuke koje su sekli na pola i delili. Mnogo ima male dece koja plaču i vrište jer odrasli žureći ka granici ih guraju i ne stignu da obraćaju pažnju na njih.  Deca su plačući se žalila da im je jako hladno .
Aktivisti ukazuju na to da su se među migrantima pojavile vaške, paraziti i da se u suštini najviše žale na bolove u stomaku.  Peti dan prethodne nedelje je malo situacija bila bolja, je nisu spavali na putu već pod šatorima koje su dobili od UNHCRa.

Tekst na engleskom možete pogledati ovde.

SID 2 SID 3