UNA
UNA
“Obuka o veštini asertivne komunikacije je ostavila veliki utisak na mene”, kaže Una, studentkinja turizma i jedna od 190 mladih koji su obučavani kroz projekat “Da mladi znaju kako”.
“Naučila sam da izgovaram ono što mislim, ali tako da ne povredim tuđa osećanja. Ovo je primenljivo u svakodnevnom životu – od neslaganja sa prijateljima, napetih situacija u saobraćaju, pa do brojnih situacija koje me čekaju na budućem poslu koji podrazumeva konstantnu komunikaciju sa ljudima.”
Nezaposleni mladi između 18 i 30 godina u 7 opština opredelili su se za kurseve “mekih” veština ili IT veština kako bi se osnažio njihov pristup tržištu rada.
“Imala sam mentora tokom celog trajanja programa koji je delio dragocene smernice i svoje iskustvo, što je za nas mlade vrlo važna komponenta procesa učenja. Sve u svemu, sada osećam da sam spremnija da nastavim da razvijam svoju karijeru turističkog vodiča i radujem se novim poslovnim izazovima.
MINJA
MINJA
“Raspust između srednje škole i fakulteta sam iskoristila da prođem kurs za SCRUM mastera i za “meke” veštine. Bilo mi je važno i da proširim vidike i podignem samopouzdanje,“ kaže Minja, jedna od 190 polaznika i polaznica obuka za mlade koji su obučavani kroz projekat “Da mladi znaju kako”.
Minja se, baš kao i mnogi mladi u Srbiji, suočava za neizvesnošću stupanja na tržište rada. Sama fakultetska diploma, čini se da je često samo jedan od uslova koji će im pomoći da obezbede finansijsku nezavisnost.
“Mislim da bi ovakvih projekata trebalo da bude što više iz različitih oblasti kako bi svi mladi mogli da se unaprede u oblasti koje ih zanimaju. Za studente je to pogotovo važno kako bi nakon fakulteta bili bolje pozicionirani na tržištu rada.”
Kroz ovaj projekat, u kom čak 30 % polaznika dolazi iz ranjivih kategorija, mladi su dobili i podršku mentora, pripreme za intervju za posao, a nakon završene obuke su povezani sa potencijalnim poslodavcima iz IT sfere.

Projekat „Da mladi znaju kako“, realizovan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2). Projekat finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).