U cilju osnaživanja mladih i njihovog boljeg pozicioniranja na tržištu rada, projekat „Da mladi znaju kako“ pokrenut je u sedam opština širom Srbije: Topoli, Kruševcu, Subotici, Novom Sadu, Babušnici, Vrnjačkoj Banji i Vladičinom Hanu. Ovaj projekat se fokusira na pružanje obuka iz „mekih“ i digitalnih veština, stvarajući održivu platformu za lični i profesionalni razvoj mladih u ovim zajednicama. Inicijativa je deo Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2)koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Projekat se bavi unapređenjem ključnih „mekih“ veština, uključujući komunikaciju, timski rad, liderstvo, rešavanje problema i kreativnost. Ove veštine neophodne su za izgradnju snažnih ličnosti koje mogu efikasno da deluju u radnom okruženju.

S obzirom na sveprisutnost digitalnih tehnologija u savremenom društvu, projekat je prepoznao ove potrebe i zainteresovanim mladim ljudima obezbedio obuke iz digitalnih veština. Oni su tokom obuka iz digitalnih veština imali priliku da steknu osnovno razumevanje programiranja, rada s digitalnim alatima, analize podataka i drugih ključnih veština koje su od suštinskog značaja u 21. veku.

Jedan od važnih ciljeva ovog projekta je povećanje zapošljivosti mladih a fokusiranje na ove veštine ne samo da doprinosi ličnom razvoju mladih, već i povećava njihovu konkurentsku prednost na tržištu rada. Cilj je osnažiti mlade da se uspešno nose s izazovima današnjeg poslovnog sveta i da pronađu kvalitetne poslove koji odgovaraju njihovim sposobnostima i interesovanjima.

Sprovođenje različitih modula obuka i radionica odvijalo se u u periodu od maja do decembra 2023. godine u lokalnim školama, obrazovnim centrima i zajednici i one su bile potpomognute lokalnim organizacijama projektnih partnera. Kroz interaktivne i participativne metode, mladi su imali priliku da steknu praktična iskustva i primene naučene veštine.

Kroz ove treninge mladi su imali priliku da čuju i nauče više o tome šta su aktivne zajednice, kako komunicirati u poslovnom okruženju, šta je asertivnost i kako je primenjivati. Timski rad i donošenje odluka su važne osobine uspešnih lidera. Pored ovih zanimljivih i korisnih tema, polaznici su mogli da čuju dosta o tržištu rada, da napišu svoju radnu biografiju i motivaciono pismo, uvežbaju i pripreme se za poslovni intervju. Tema poslednjeg modula je bila upravljanje vremenom a poznavanje ove veštine donosi nam bolje životne navike i kvalitetniji odnos prema poslu i prema životu.

Ključni deo projekta je predstavljao mentorski rad, pružajući mladima priliku za lični razvoj i vođenje. Mentori su sa mladima delili svoja iskustva iz različitih oblasti, pružali podršku i vodili ih kroz proces edukacije, traženja posla i pripreme za intervju. Mentorstvo se odvijalo kontinuirano tokom i nakon obuka.

Projekat „Da mladi znaju kako“ nije samo usmeren na individualni razvoj mladih, već i na jačanje lokalnih zajednica. Unapređenjem veština mladih, stvara se pozitivan uticaj na lokalno tržište rada, podstiču se inovacije i povećava opšta produktivnost.

Redovno praćenje napretka učesnika kroz evaluacije i povratne informacije obezbedile su da obuke i aktivnosti odgovaraju njihovim potrebama. Održivost projekta postignuta je kroz uspostavljanje partnerstava s lokalnim preduzećima, institucijama i organizacijama kako bi se obezbedila podrška mladima nakon završetka obuka. Kao najveću dobit projekta u lokalnoj zajednici učesnici su naveli:

“Osposobljavanje za normalan život, veće samopouzdanje, borbu za sebe i svoju budućnost”

“Razvijanje i unapređivanje “mekih” veština – ova obuka omogućuje mladima da steknu veštine koje su od suštinskog značaja za uspeh u ličnom i profesionalnom životu i koje doprinose njihovom razvoju u budućnosti.”

“Ova obuka predstavlja unapređenje komunikacionih veština i ekonomske perspektive i to u opštini u kojoj se ne pruža često prilika za obuke ovog tipa”.

Projekat „Da mladi znaju kako“ predstavlja značajan korak ka jačanju kapaciteta mladih u sedam opština Srbije. Kroz integraciju „mekih“ i digitalnih veština, mladi će biti spremni da se suoče s izazovima budućnosti, pridonoseći ne samo svom ličnom uspehu, već i razvoju zajednica u kojima žive.

Projekat „Da mladi znaju kako“ sprovodi Cenar za proizvodnju znanja i veština. Inicijativa je deo Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).