Tokom 2014/2105. godine realizovane su III faze PGF ( Project Genaration Facility – Generisanje projektnih ideja) projekta u okviru programa ,, Pristup fondovima EU za Rome“ (MtM program – Making the Most of EU Funds for Roma) u Republici Srbiji, finansiranog od strane Open Society Foundation – OSF iz Budimpešte.

Obrazovno kulturna zajednica Roma (OKZ) ,,Romanipen“ iz Kragujevca ispred konzorcijuma regionlnih partnerskih organizacija koje implementiraju PGF projekat u Srbiji organizuje konferenciju u cilju promocije postignuća, ostvareni rezultata i ukazivanja na značaj programa za razvoj kapaciteta RNGO u Srbiji i doprinosa u sprovodjenju Nacionalne strategije za unapređenje položaja Roma u Republici Srbiji.

Cilj PGF projekta (Generisanje projektnih ideja) je da doprinese poboljšanju položaja romske zajednice tako što će povećati mogućnosti državnih institucija, lokalne samouprave i civilnog društva da konkurišu za raspoloživa sredstva EU u cilju sprovođenja politika inkluzije Roma u Srbiji kada su u pitanju uslovi stanovanja, zdravstvene zaštite, obrazovanja i zapošljavanja.

Projekat se temelji na osnaživanju samih Roma da učestvuju u projektnom ciklusu u skladu sa standardima Evropske unije.

Projektnim aktivnostima je obuhvaćena cela Srbija, uz podelu odgovornosti partnerskih organizacija na regionalnom nivou . ”Centar za proizvodnju znanja i veština“ ima odgovrnost delovanja na teritoriji Vojvodine, OKZ ,,Romanipen” na teritoriji Centralne Srbije i Romski centar za demokratiju na teritoriji Južne Srbije, uz razvijene mehanizme saradnje na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou u cilju koordinacije aktivnosti pri apliciranju i sprovođenju projekata iz fondova EU i drugih donatora.

Predstavljanje ostvarenih rezultata u III fazi PGF projekta
Romanipen-a

Govore:

  • Vitomir Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine
  • Bela Racz, projekt menadžer „Making the Most of EU Funds for Roma“ (MtM) programa, predstavnik Fondacije za otvoreno društvo iz Budimpešte
  • Slavica Vasić, Skrug liga roma
  • Ivana Koprivica, projektna menadžerka regionalnog tima Vojvodine
  • Božidar Nikolić, projektni menadžer regionalnog tima Centralne Srbije
  • Ivana Stošić, projektna menadžerka regionalnog tima Južne Srbije

 

Izvor: „Medija centar Beograd“

„www.mc.rs“