„Mladi su veliki resurs“

Valentina Krstić je predsednica udruženja „Centar za decu i omladinu“ Vrnjačka Banja koje je bilo partner na projektu „Da mladi znaju kako“ i saradnica na obukama iz „mekih“ veština. Pitali smo je za utiske o obukama, projektu na kojem smo sarađivali, mladima i njihovoj perspektivi u Vrnjačkoj Banji.

Mladi su veliki resurs i odlični su kad su raspoloženi i zainteresovani da primaju znanja, nauče nešto, da steknu veštine. Međutim, potrebno je i da ih mi malo usmeravamo. Ne može svako da bude za sve zainteresovan i talentovan, a oni ne mogu sami da se otkriju i pronađu. Zato je nama jako bitno da se uključi i psiholog, koji će da odabere pravu osobu za pravu temu, jer ih ona poznaje. Ja ih ne poznajem dovoljno, a ona je svakodnevno sa njima i dobro zna kome nedstaje, na primer, komunikaciona veština, da kroz unapređenje tih veština poboljša odnos sa drugima u svom okruženju. Tako možemo sprečiti i da dođe do nasilne komunikacije, čak i nasilja na kraju. Mnogo je bitno kako će nešto da se kaže i sa tim treba da se krene od malih nogu.

Jako nam je drago što smo vam bili partneri i zaista smo naporno radili, ali imamo rezultate i nije nam žao velikog truda koji smo svi uložili u ovaj projekat. Rezultati se vide i biće još vidljiviji. Omladinski centar postoji 22, ovo je 23. godina rada i srećna sam kad vidim mlade koji su pohađali obuke kad su bili peti, šesti razred i sad čujem da su negde na boljim pozicijama, studiraju, rade i obavezno su u nekim alumni grupama, omladinskim klubovima, parlamentu fakulteta. Drago mi je kad vidim da imaju nešto što hoće da podele sa drugima i da i druge obrazuju i uče, jer je mnogo bitno da se radi na ličnom razvoju.

Problem ovde je i što mladi nakon školovanja ne ostaju ovde, oni postaju stručnjaci, ali odlaze, u Beograd ili negde dalje. Ovde nemaju posao i logično je da nemaju razlog da ostanu. Mi ovde radimo na samozapošljavanju, ali treba im pružiti bolje razloge da ostanu ovde, preduzeća gde mogu da rade i priliku da zasnuju svoje porodice.

Znanje je nešto što ne može da vam se oduzme, gde god da ode, čovek će moći da živi od toga. Ulaganje u znanje nikad nije promašena investicija, to je uvek kapital koji vam uvek ostaje.

 

Projekat „Da mladi znaju kako“ realizovan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2). Projekat finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).