NOVI SAD – Grupa KAL, poznata ne samo po svom muzičkom stilu, već i po društvenom angažmanu, nastupiće 10. novembra u prostorijama Firchie Think Tank Studia u Novom Sadu, u okviru projekta Romskog kulturnog centra pod nazivom „Romski karavan umetnosti“ koji se realizuje u saradnji sa organizacijom Civil Rights Defenders u nekoliko gradova u Srbiji.

Program je sastavljen od nekoliko celina – izložba fotografija „Poznati Romi sveta“ (od 19.00); javna tribina „Uspešni Romi i njihova dostignuća“ (od 20.00) na kojoj će učešće, pored Dragana Ristića, kao organizatora događaja, uzeti i Dr Zoran Tairović, akademski slikar, Dr Slavica Denić, Pomoćnica za unapređenje položaja Roma u Pokrajinskom sekretarijatu za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova AP Vojvodina i koncert grupe KAL (od 21.00) sa gostima.

Ulaz je besplatan.

„Romski karavan umetnosti“ je putujući multidisciplinarni projekat čiji je cilj da promoviše romsku kulturu i umetnost na inovativan način i na taj način doprinese smanjenju predrasuda koje su duboko ukorenjene u našem društvu. Projekat je, takođe, usmeren na podršku marginalizovanim mladim Romima kroz socijalnu, edukativnu i profesionalnu integraciju putem muzike, fotografija i javnih tribina.

Gostovanje u Novom Sadu je četvrti po redu putujući karavan započet u Smederevu u decembru 2014, a „Romski karavan umetnosti“ svoj put nastavio u toku 2015. godine kroz Požegu, Beograd i Sombor, a za sledeću godinu planirana su gostovanja u 15 gradova u regionu.

Putujući karavan sprovode grupa KAL i Romski kulturni centar, asocijacija intelektualaca romske i neromske nacionalnosti, osnovan kao nestranačko i neprofitno udruženje građana čiji je osnovni cilj kulturna afirmacija Roma. Od 1998. godine, Dragan Ristić je direktor RKC Beograd.

RKC je do sada realizovao brojne programe među kojima se izdvajaju izložba „Romi u Beogradu od početka 20. veka do danas“ (Cinema Rex), pozorišni komad „Bahanalije“ (Centar za kulturnu dekontaminaciju), radionica vizuelnih umetnosti za romsku decu (GO Stari grad), drama „Sasa pe jekh ivend“ (Cinema Rex), ekspertski okrugli sto „Očuvanje i razvoj romske kulture u Srbiji“ (ECPD) i dr.

© http://www.rtv.rs/