Laboratorija za unapređenje digitalne, informacione i funkcionalne pismenosti otvorena je danas u okviru Centra za proizvodnju znanja i veština u Novom Sadu, a u okviru projekta “Dunavski region za poboljšan pristup Romima i osnaživanje njihovog razvoja – DREAM ROAD“, finansiranom od Dunavskog transnacionalnog programa.

Pokretanje Laboratorije za unapređenje digitalne, informacione i funkcionalne pismenosti romske zajednice podstiče sticanje znanja i veština kroz inovativan i netradicionalan pristup. Laboratorija koja je otvorena danas u Novom Sadu obezbediće prostor, opremu i stručni kadar za učenje svim zainteresovanim korisnicima posebno u oblasti razvoja digitalnih veština, čime će se povećati pristup tržištu rada i mogućnost za dalje napredovanje.

Otvaranjem Laboratorije Centar za proizvodnju znanja i veština je uz partnersku podršku Kancelarije za inkluziju Roma i ostalih prisutnih predstavnika romske zajednice i institucija i organizacija obeležio i 8. april Međunarodni dan Roma.

Poslednjih godina, za najveću etničku grupu u dunavskom regionu – Rome, nada u napredak je raspršena zaoštrenim političkim diskursom koji posebno teško utiče na one koji žive u izuzetno lošim uslovima, na marginama društva, i suočavaju se sa ekstremnim nivoima socijalne isključenosti u mnogim zemljama regiona. Cilj za 29 organizacija iz 10 zemalja dunavskog regiona u okviru projekta DREAM ROAD je da osnaži pripadnike romskih zajednica da postanu nosioci promena.

S poštovanjem,

Centar za proizvodnju znanja i veština