14.2.2024. održana je Završna konferencija projekta „Da mladi znaju kako“ u prostorijama kompanije Vega IT Sourcing d.o.o. na kojoj su predstavljeni rezultati projekta.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici UNDP-ja, partnerskih organizacija iz drugih opština, treneri, mentori i polaznici kurseva.

Tokom realizacije ovog projekta mladi iz Babušnice, Vladičinog Hana, Vrnjačke Banje, Subotice, Topole, Kruševca i Novog Sada imali su priliku da pohađaju kurseve iz „mekih“ i digitalnih veština i na taj način ojačaju svoje kapacitete prilikom traženja zaposlenja. Neke od tema obuka „mekih“ veština kojima su mladi prisustvovali bile su: asertivna komunikacija, rad u timu, zatim praktične obuke kako napisati CV i kako se pripremiti za poslovni intervju, kao i upravljanje vremenom, postavljanje ciljeva i liderstvo. Nakon odslušanih obuka imali su mentorske sastanke na kojima su dobijali dodatnu podršku i korisne informacije u vezi sa konkursima za posao. Preko 190 mladih ljudi je učestvovalo u ovim treninzima i imalo priliku da stekne nova iskustva u ovim oblastima.

Što se tiče obuka iz digitalnih veština, mladi su mogli da izaberu koju će pohađati: Osnove digitalne pismenosti, Python, WordPress (izrada sajta), Scrum i Scrum master. U toku i nakon rada imali su stručnu podršku mentora sa kojima su mogli da razgovaraju i da se posavetuju u vezi sa samim obukama, ali i sa pronalaskom posla u ovoj traženoj struci. Ove kurseve je uspešno završilo 69 mladih polaznika iz ovih sedam opština u Srbiji.

Na konferenciji su Una Lučić i Minja Milovac, polaznice ovih kurseva, podelile svoje utiske sa projekta i ispričale svoja iskustva koja su stekle na obukama.

Rad sa mladima je nešto u čemu su uživali svi koji su bili uključeni u projekat, a polaznici obuka su učešćem u ovom projektu stekli različite veštine i znanja koja će im biti od pomoći u nalaženju posla i što boljem pozicioniranju na tržištu rada.

Ovim događajem je završena jedna faza projekta, a u toku je saradnja sa IT kompanijama i povezivanje mladih sa kompanijama koje su zainteresovane za zaposlenje ovih mladih ljudi.

Projekat „Da mladi znaju kako“ realizovan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2). Projekat finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).