CPZV je 22. marta održao završnu konferenciju pod nazivom “NE nasilju, DA za interkulturalnost“, u Amfiteatru JP “Sportski i poslovni centar Vojvodina” (SPENS) u Novom Sadu.

Konferencija je završni događaj na istoimenom projektu čiji je cilj razvijanje interkulturalnog razumevanja, i smanjenje nasilja i konflikata među mladima u Novom Sadu kroz informisanje, edukacije i promotivne aktivnosti. Na konferenciji su biti predstavljena iskustva dve srednje stručne škole u kojima je sproveden preventivni edukativni program Centra za proizvodnju znanja i veština koji je kreiran na osnovu polazne studije u ovim školama. Takođe, predstavljeni su rezultati završne studije kojom su izmereni efekti ovog programa.

Pored OEBS Misije u Srbiji, podršku našoj inicijativi pružili su i uspešni novosadski sportisti i sportistkinje koji su uputili svoje poruke o nenasilju i toleranciji: Borislava Perić Ranković koja će govoriti u uvodnom delu konferencije, Goran Bajšanski, Andrija Gerić, Ljubiša Kovačević, Nenad Pagonis i Katarina Vranjković.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici Misije OEBS-a u Srbiji, Ekumenske humanitarne organizacije, Centra za porizvodnju znanja i veštia koji je i nosilac projekta, Gradske uprave za sport i omladinu, Saveta za javni red i mir i bezbednost grada Novog Sada, Školske uprave Novi Sad, Srednje tehničke škole „Mileva Marić Ajnštajn“ i Srednje ekonomske škole „Svetozar Miletić“, Udruženja „Dr Arčibald Rajs“, Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ . Pored njih, važne diskusije prikazali su predstavnik Fudbalskog saveza Vojvodine i predsednik učeničkog parlamenta STŠ „Mileva Marić Ajnštajn“
Radni deo Konferencije otvorila je Borislava Perić Ranković, stonoteniserka, dobitnica zlatne olimpijske medalje u stonom tenisu, najbolja stonoteniserka sa invaliditetom u svetu u 2015. godini.

Značajan doprinos diskusiji o mogućim aktivnostima u intersektorskoj saradnji u prevenciji nasilja i huliganskog ponašanja kao i razvijanju interkulturalnih vrednosti među mladima dali su upravo mladi jer su događaju prisustvovali predstavnici učeničkih parlamenata iz 5 srednjih stručnih škola u Novom Sadu.